Ramazan Ayında Tutulan Oruç Kimlere Farzdır

Aklı dengesi yerinde olan her Müslümana farzdır. Ergenlik çağına ulaşmış her Müslümanın Oruç tutmamasına engeli veya bir mazereti olmayan erkek ve kadın Ramazan Ayında orucunu tutması farzdır. Ramazan Orucu Ramazan ayının ilk gününden son gününe kadar Ramazan orucu tutulmalıdır. Ramazan Ayında Tutulan Oruç Kimlere Farzdır

Oruç Nedir

Oruca niyet ederek tan yerinin (Güneş’in doğmak üzere olduğu an, yerin ufukta hafifçe aydınlanmaya ve ağarmaya başladığı andan itibaren ve güneş batıncaya kadar akşam Ezanı okununcaya kadar yememek, içmemek ve cinsel ilişkiye girmemek şartıyla yerine getirilen bir ibadettir. Orucu tutmak;İslamın şartlarındandır.

Oruca Niyet Şarttır

Niyet etmek, Müslüman olanların tüm ibadetlerinin yerine getirilmesinin ve kabul edilmesi için ön şartıdır. Niyet etmeden yapılan amel ve ibadetin bir değeri olmaz sevap kazanmaz.

Oruç İbadetine Niyet Nasıl Edilir

Oruca başlamadan önce niyet etmek farzdır. Oruç tutacak kişi niyetini kalp ile yapması esastır Orucu tutan kişinin dil ile sesli olarak niyet etmesi doğru değildir. Bu tarzda bir niyet, Din alimlerinin çoğunluğuna göre müstehaptır. İslam dininde her yapılacak olan ibadet için kalben niyet etmek yeterlidir.

İmsak’tan önce veya imsak’tan sonra niyet ederken “niyet ettim Allah rızası için bugün oruç tutmaya” denir.

Oruca niyet etmenin vakti, akşam ezanından sonra başlar, oruç tutulan günün öğle namazı vaktine girmeden bir saat kalana kadar sürer.

Kişi Oruç tutmak niyetiyle yatarsa ve sahura kalkmasa da oruca niyet etmiş olur. Oruç tutmak için sahura kalkmasa da veya kalkamamış olsa bile sabah uyandığında bu niyet içinde ise niyetli sayılır. Ramazan Ayında Tutulan Oruç Kimlere Farzdır

Ramazan ayında oruç tutmak için her günü için ayrı ayrı niyet edilir.

Kaza orucuna niyet ne zaman edilir

Kaza oruçlarını tutarken mutlaka kaza orucuna imsak vaktinden önce niyet edilmesi gerekir. Kaza orucuna güneş doğduktan sonra niyet edilirse, tutulan oruç kaza orucu yerine geçmez, kaza orucu yerine nafile oruç tutmuş olur.

Orucu Bozan Şeyler Ve Durumlar

– İmsak vaktinin bittiğini unutarak veya bilmeden yiyip içmek,

– Güneş battı zannederek Akşam vakti girmeden orucunu bozmak,

– Dişlerin arasında kalan orucu bozacak kadar bir şeyi yutmak,

– Zorlayarak veya isteyerek ağız dolusu kusmak,

– Abdest alırken bilinçli veya bilinçsiz boğaza su kaçması,

– Vücuda iğne ile ilaç şırınga etmek,

– Açlığa veya susuzluğa gerçekten dayanamayarak orucu bozacağını bilerek yiyip içmek,

– Boğaza kar ve yağmur suyunun kaçması,

– Buruna burun spreyiyle sıvı ilaç koymak,

– Dil altına konan tansiyon veya başka nedenle verilen ilacı emmek,