Tövbe’nin Kabulü Dört Şey İle Bilinir

Tövbe’nin Kabulü Dört Şey İle Bilinir

Tövbe edenin tövbe sinin kabul olunduğu dört şey  ile bilinir:

1 – Dilini boş ve lüzumsuz sözden, yalan,  gıybet ve nemimeden  korumasıyla.

2 – Kalbinde bir kimse için kin, çekememezlik ve düşmanlık  etmemesi

3  –  Kötü arkadaşlardan ve yaramaz kimselerle bir  arada bulunmaktan vazgeçmek ve onlarla bir arada bulunmamak.

4  –  Tövbe eden  Allahü teala’ya taatle  gayret sarf ederek geçmiş günahlarına  pişmanlıkla, istiğfar edici olduğu halde, ölüme muvafık bulunması ve ölüm için hazırIanmasıdır.

Bazıları da  tövbenin kabul  olmasına  alameti dört şeydedir dediler

1  : O kimsenin fasık ve facirlerden kesilip, nefsinde onlarda heybet ve büyüklük görmeyip, ancak salih’ler ile bir arada bulunmasıdır.

2 :  Bütün taat ve ibadetlere yönelip, günahlardan kendini Çekmesidir.

3 :  Dünyadaki rahat ve sevincini  gönlünden çıkarıp daima kalbini üzüntülü görmesidir.

4 :  Allahü teala’nın emri olan taat ve ibadetle meşgul olarak: Allahü teala’nın kendisinin kefili Olduğunu bilip, rızk için üzülmemesi dir.

Bu bildirilen alametler kendisinde bulunduğu vakit, o kimse Allahü teala’nın Bakara süresi  iki yüz yirmi ikinci: ,,Muhakkak ki, Allahü Teala tövbe edenleri sever ve temiz olanları sever,, ayet-i kerimesi ile bildirildiği tövbe, edenler zümresinden ve temizler kafilesinden olur . İnsanlara  onun için bazı şeyler vacib olur .

3   – İnsanlar onu, eskiden yaptığı günahlardan dolayı ayıplamamalıdır.

Hz. Muhammed (s.a.v) buyurdu ki:

,,Bir kimsenin  Mümin kardeşini bir günah sebebi ile ayıplasa, o kimsenin ayıplaması,ayıplanan günâhına keffaret olur. Mümin  kardeşini bir günah sebebiyle ayiplayan kimseyi, ayıpladığı günaha düşürmek Allahü tealaya layık olur. Bir kimse Mümin kardeşini bir günah ve kusuru sebebi ile ayıplasa,o kimse o günah ve kusura işleyip, onunla rusva olmadıkça dünyadan gitmez buyurmuştur. Tövbe’nin Kabulü Dört Şey İle Bilinir.

Mümin olan kimse bile bile günaha düşmek istemez. O günaha düşmesi, şeytanın güzel ve süslü göstermesi, şehvetin galip gelmesi. hududu aşması, hırsın şiddeti, gaflet ve aldanmanın birikmesiyle olur.

Nitekim Allahü teala Hucürat süresinin yedinci ayetinde: «Küfr, fısk, isyan ve ma’siyet size kötüdür» buyurup kerih gösterdiğini bildirmiştir Bunun için bir günahtan tövbe eden müminin. o günah ile ayıplanması  caiz değildir. Bilakis ondan tövbesi üzerine sebatına dua etmelidir. Tövbe’nin Kabulü Dört Şey İle Bilinir.

4 –  İnsanlar onunla bir arada oturmalı, sohbet etmeli, konuşmalı ve ona yardımcı olmalıdırlar. Bunun gibi o kimseye Allahü teala dört kerametle ikram eder.

1 — Onu öyle temiz ve pak eder ki, sanki hiç günah işlememiş gibi olur.

2 — Allahü tala onu sever .

3 — Allahü teala ona şeytanı musallat kılmaz Onu şeytanın musallat, olmasından  olmasından korur.

4 – Fussilet süresinin otuzuncu ayetinde bildirildiğı gibi, Allahü Teala onu dünyadan çıkarmadan önce. korku ve hüzünden emniyyete müjde ve beşarete kavuşturur.