Haccın Kabul Olması İçin Şartları Nelerdir?

Haccın Kabul Olması İçin Şartları Nelerdir?

İslam Dininin 5 şartından hac plan ve hac için erkek olsun, kadın olsun hac için gerekli şartları oluşmuş her müslüman ömründe bir defa hacca gitmesi farzdır. Üzerine hac farz olan her müslüman, bu hac ibadetini maddi durumu hac için uygunsa geciktirmeden bir an önce farz olan haccını  yerine getirmelidir. Haccın üzerine farz olduğu halde bir takım sebeblerle bu önemli hac ibadetini yerine getirmeyip hac ibadetini gelecek zamana veya ilerki yaşlara veya ertelemesi dinen uygun değildir. Müslüman kişi  çeşitli nedenerle haccını ertelemiş ve daha sonra bizzat hac sağlık nedenlerden doolayı hac ibadetlerini yapamayacak duruma düşen kimse, iyi olmayan sağlık durumu nedeniyle kendi yerine vekil göndermek zorunda kalır. Haccın Kabul Olması İçin Şartları Nelerdir?

 Boşanma veya ölüm sebebi nedeniyle beklemekte olan kadının, beklemesi gereken iddet süresini tamamlamış olması lazımdır.

Hac yolculuğuna yaşlı ve hasta olan bu nedenle katlanamayacak, , Hapiste yatanlar, iddet beklemekte olan bayanlar yurtdışına suçları ve farklı nedenlerden çıkışları yasaklanmış olanlar , hac bu durumda olan kişilere farz olsa  bile bu nedenle yükümlü değildirler. Bu durumlarda olan kimseler şartları oluştuğu takdirde farz olan haccı yaparlar.

Haccın Kabul Olması İçin Şartları Nelerdir?

Vücub şartları : Vacib olması için şartlardır. Bu görevlerin veya şartların Yapılamadığı zaman cezayı gerektiren kesin görevlerdir.. Sorumluluktur.

Vücub şartları Nelerdir?
1- İlk önce Müslüman olmak.

2- Haca Gidecek kişinin Akıl baliğ olmak.

3- Haca Gidecek kişinin hür ve özgür olmak.

4- Haca Gidecek kişinin elinde hacca gidecek ve dönecek kadar parası olması, ve bakmakla sorumlu olduğu kişilere yetecek kadar parası olması.

5-Hac vakti, Kurban bayramında arefe ve bayram günleri olmak üzere, 5 gündür. Hac ayları ise, Şevval ayı ve Zilkade ayı ile Zilhicce ayının ilk on günüdür.

6- Hacca gidecek kişi sağlıklı olması  veya kör, hasta, ihtiyar ve sakatlığı varsa ona bakacak biri veya yakını olması.

Eda şartları da şunlardır:
1-
Hacca gidecek kişi hapiste veya yasaklı olmaması.

2- Hacca gidecek kişi hac için gideceği yerlerde ve yollarında  selamet ve emniyetin sağlanmış olması gerekir.

3- Hacca gidecek kadının, kocasının veya nikah düşmeyen en yakın akrabası olması. Hacca gidecek kadının yol parasını verecek kadar, zengin olması da lazımdır.

Bugünün şartlarında kadınlarda haca yalnız gidebilirler.