Mübarek aylar günler neden her yıl 10 gün öne geliyor

Mübarek aylar günler neden her yıl 10 gün öne geliyor

Mübarek aylar günler neden her yıl 10 gün öne geliyor: Allah (c.c) İlahi emirlerini Kameri aylarda bildirmiştir.
Allah (c.c) İlahi emirlerinin yapılması ve yerine getirilmesi için doğru zamanların ve vakitlerini tespit edilmesi gerekmektedir.
Bu ayların hangi aylar olduğunu, bu ayların içinde hangi günlerde olduğunu ve o günlerde hangi vakitlerin ise, Müslümanlara Kur’ an-ı Kerim’de ve hadislerde kameri aylar ile bildirmiştir.
Kur’ an-ı Kerimde, bu ayların, bu günlerin ve zamanların tamamını ay takvimi esasına göre indirilmiştir.

En başında namaz vakitleri.

Haccın hangi ayda hangi gün başlayacağı.

Bir sene içinde orucun hangi ay içinde başlayacağı.

Kandil gecelerinin hangi günlerde olduğu.

Ve hangi gecelerin ve gündüzlerin, diğer gündüz ve gecelerden üstün olduğu, ve feyzinin bereketinin daha önemli olduğu, hep Hicri takvimine göre belirlenmiştir.
Bütün dünyada yaşayan toplumlar kendi takvimlerini oluştururken, o toplum dini inanlarına göre dinen önemli saydıkları o günü başlangıç günü olarak almışlardır.
Din ile alakalı olan bir konu Takvimleri, kültürleri ve İbadetlerinin vakitleriyle oldukça alakalı olmasıdır. Farklı dinlerin ve o dinlere inananların takvim konusundaki duyarlılıklarına sebep olmuştur.
Dinlere göre takvimleri örnek olarak: İslam dünyasının kendi takvimi olduğu gibi, Hıristiyan takvimi ve Yahudilerin Yahudi takvimi, Budist, Hinduların ve diğer coğrafyalardaki insanların da kendi takvimiyle münasebetlerinin din kaynaklı olduğu bilinir. Mübarek aylar günler neden her yıl 10 gün öne geliyor

Dinlere Göre Takvimler

Hıristiyan dinine bağlı toplumlar, Hz. İsa’nın (as) doğduğu günü kendilerine tarihinin başlangıcının ilk günü olarak kabul etmişlerdir.
Romalıların takvimine gelince, Sezar zamanında,”Jülyen Takvimi” Jül Sezar tarafından MÖ 46 yılında kabul edilmiş ve Hiristiyanlar 16. yüzyıla kadar düzenlemiş ve kullanmıştır.
Batıda Hiristiyanlar16. Yüz yılda Papa XII. Gregor tarafından düzenlenerek “Gregoryen Takvimi” olarak düzenlemiş ve kullanmıştır.
İslam dinine bağlı Devletlerin bir çoğu İslam dini için en önemli gördükleri hadise olarak Peygamberimizin hicretini başlangıç günü olarak kabul etmişlerdir.
Hicri takvimin başlangıç yılı; Hz. Muhammed (s.a.v) ve Müslümanların Mekke’den Medine’ye hicret ettikleri yıldır. Başlangıç ayı ve günü ise; Allah (c.c) hicreti emrettiği zamandır,  Arabistan’da daha önce de ilk ay olarak kabul edilen “Muharrem”ayıdır.
Mübarek aylar günler neden her yıl 10 gün öne geliyor
Haç’ın Yapılacağı mübarek günler ve geceler ve ramazan ayı da Hicri takvime göre belirlenmiştir. Hicri takvimde ay yılına göre, ve miladi takvimde güneş yılına göre esas alınmıştır.
Ay yılı, güneş yılından her yıl 10 gün geri kaldığından, mübarek aylar, Ramazan Haç,  ve mübarek geceler ve gündüzler her yıl 10 gün önce gelmektedir.