Peygamberimizin Çocukluğunda Yaşadıkları

Peygamberimizin Çocukluğunda Yaşadıkları

Peygamberimiz (s.a.v.)’in doğmadan iki ay önce Babası Abdullah, Suriye gezisinden dönerken  Medine de Yesribte hastalandı. Yirmi beş yaşında  vefat etmiş ve Medine de Yesribte defnedilmişti. Peygamberimiz (s.a.v.)’e, Babası  Abdullah miras olarak bir sürü Koyun, beş Deve, ve doğduğu Ev  ve adı  Ümmü Eymen olan Habeşli Bereke adlı bir cariye kalmıştır. Peygamberimizin Çocukluğunda Yaşadıkları.

Hz. Muhammed (s.a.v.)! Doğduğunda ilk hafta annesi Amine emzirdi. Peygamberimiz (s.a.v.) annesinin Sütü yetmediği için, daha sonra Amcası Ebu Leheb’in özgürlüğü geri verilmiş cariyesi Süveybe tarafından emzirildi. Ama Hz. Muhammed (s.a.v.)’in devamlı Süt Annesi olacak Hevazin Kabilesinin Sa’doğlulları kolundan Halime hatuna  verildi.

Mekkeliler Mekke’nin havası ağır olduğu için yeni doğan çocuklarını Mekke ye çölden gelen Süt Annelere ücretli bakmaları için verirlerdi. Çöl ikliminde çocuklar hem daha iri ve güçlü, sağlam yapılı olurdu, çocuklar bozulmamış öz dili Arapçayı düzgün konuşmasını  öğreniyorlardı.

Hz. Muhammed (s.a.v.) Halime hatuna verildi

Halime hatun Mekke ye gelmişti Bakmak ve büyütmek için Hz. Muhammed (s.a.v.) Halime hatuna verildi. Halime, yetim bir çocuğu emzirmenin karlı bir iş olmayacağı düşüncesiyle, başlangıçta şüpheyle bakmıştı, daha sonra Hz. Muhammed (s.a.v.) evlerine uğur ve bereket getirdiğini görmüş ve Hz. Muhammed (s.a.v.)’mi öz çocuklarından daha çok sevmiştir. Süt kardeşi Şeyma da bakımında annesine yardımcı olmuştur. Hz. Muhammed (s.a.v.) süt annesi ve süt kardeşleri ile sonraki yıllarda daima ilgilenmiştir.

Halime hatun Hz. Muhammed (s.a.v.) ziyarete geldiği zaman Halime hatunu “anacığım” diyerek karşılamış, Halime hatuna saygı göstermiştir. Hz. Muhammed (s.a.v.) dört yaşına kadar, süt annesi Halime hatunun yanında çölde kaldı. Dört yaşında Halime çocuğu Hz. Muhammed (s.a.v.)’i Mekke’ye götürerek annesi Amine hatuna teslim etti. İslam tarihçileri, bu esnada Halime hatunun”şakk-ı sadr” (göğüs açma) olayının meydana geldiğinden korktuğundan, çocukta görülen bu gibi olağanüstü hallerin Halime’yi düşündürdüğünden, bu yüzden çocuğu annesine teslime etmeye mecbur kaldığını naklederler.

Peygamberimiz Annesiyle Medine Ziyareti

Hz. Muhammed (s.a.), altı yaşına kadar annesi Amine hatunla birlikte yaşadığı sürede annesi Amine hatunun sevgisi terbiyesi ve özenle  yetişip büyüdü. Amma Amine hatun Medine de amansız bir hastalığa yakalanıncaya kadar  Anne şefkatiyle büyüyordu.

Rasulü Ekrem (s.a.v)  babasının Medine deki kabrini ziyaret etmek için  altı yaşında annesi Amine hatun ve sadık hizmetçileri Ümmü Eymen’le beraber  Medine ye gitmek için yola çıkarlar. Hz. Muhammed (s.a.v.) Medin eye vardıklarında babasının kabrini ziyaret ederler ve akrabaları Neccaroğullarında bir ay kadar misafir kaldılar. Ve geri dönüşte Hz. Muhammed (s.a.v.)’ in  Annesi Amine hatun vefat eder. Hz. Muhammed (s.a.v.). Dedesi Abdülmuttalibe teslim edilir. Hz. Muhammed (s.a.v.) çocuk yaşta hem anneden, hem de babadan yetim kalmıştır.