Mekkede Zemzem Suyunun ilk çıkışının tarihcesi kısaca şöyledir:

Mekkede Zemzem Suyunun ilk çıkışının tarihcesi kısaca şöyledir:

Allah’u teala emri üzerine, Hz. İbrahim (a.s.) zevcesi Hacer validemizi ve daha annesinin sütünü emmekte olan oğlu Hz. İsmail (a.s.)  bugünkü Zemzem kuyusunun oldugu yerin yakınına bıraktı. O tarihte yani Hz. İbrahim (a.s.) zamanında Mekke’de hiç bir insan dahi yaşamıyordu.

O bölgede içecek su dahi yoktu. Hz. İbrahim (a.s), hanımı ve oğlunu Mekkede Merve ve Sefa Tepelerinin oldugu yerin yakınına biraktı, Ve yemeleri için biraz hurma ve bir miktar da su bırakarak Merve ve Sefa Tepelerinin olduğu yerden ayrıldı. Merve ve Sefa Tepelerinin olduğu yerde ne yiyecek ve nede içeceğin bulunmadığı bu ıssız yerde kalmak Hz. Hacer’e çok çok zor gelmişti.

Ancak, Hz. Haceri ve  oğlu Hz. İsmail (a.s.)ı oraya bırakmasını Hz. İbrahim’e Allah’u teala emrettiğine göre düşünmek yersizdi. Çünkü, rızkı veren Allah elbette Hz. Haceri ve  oğlu Hz. İsmail (a.s.)’ın durumunu da görüyordu. Mekkede Zemzem Suyunun ilk çıkışının tarihcesi kısaca şöyledir:

Bir süre sonra Hz. İbrahim’in Hz. Haceri ve  oğlu Hz. İsmail (a.s.)a bıraktığı su da bitti. Hz. İsmail (a.s.) ağlamaya başladı ve  su da istemeye başladı. Annesi Hz. Hacer ne yapacağını şaşırdı. Sütü gelmiyordu  ki emzirsin, Hz. İsmail (a.s.)a su yok ki içirsin. Hz. Hacer oğlu Hz. İsmail’in ağlamalarına daha fazla dayanamadı. Önce Safa Tepesine doğru çıktı. Birilerini görebilmek ümidiyle bir sağa bir de sola baktı. Hiç kimsenin oralarda olmadığını görünce de Safa tepesi ile Merve tepesi arasında koşmaya başladı.Sefa ve Merve

Hz. Hacer yedinci defa Merve tepesine çıktığında orda bir ses işitti. Zemzem Kuyusunun bulunduğu yerde  Hz. Cebrail’i gördü. Cebrail (a.s.) kanadıyla (bir rivayette ayağıyla) Zemzem suyunun çıkacağı yeri kazıyordu. Nihayet Zemzem suyu göründü. Hz. Hacer validemiz buna çok sevindi. Zemzem suyunun aktığını görünce, “Dur, dur” manasında olan “Zem zem” dedi ve su akmasın diye önünü cevirdi, Zemzem suyunun etrafını havuz gibi yaptı. Hz. Hacer validemiz bir taraftan da testisini Zemzem suyu ile dolduruyordu. Zemzem suyunu aldıkça yerinde kaynıyordu. Hz. Hacer validemizin Testisi dolduktan sonra Zemzem suyundan içti ve Hz. İsmail’e sütünü emzirmeye başladı.

Bu arada Cebrail (a.s.), Hz. Hacer’e hitaben:

“Sakın, ‘Helak oluruz, yok oluruz, zarara uğrarız’ diye sakin korkmayın. İşte şurası Beytullah’ın [Kabe’nin> yeridir. O beyti Kabe’yi İsmail ile babası İbrahim yapacaktır. Muhakkak ki, Cenab-ı Allah o işin ehlini zayi etmez” dedi. İşte, Zemzem Kuyusunun ortaya çıkması bu şekilde oldu. Eğer Hz. Hacer Zemzem suyun önünü kesmeseydi ve Zemzemi kendi halinde bıraksaydı, bu Zemzem suyu bir ırmak olacaktı.

Hz. Muhammed (s.a.v) bir hadislerinde Zemzem suyunnun hakikatının durumunu şöyle beyan buyurur:

“Allah, İsmail’in annesi Hacer’e rahmet etsin.Hz. Hacer’,eger  Zemzem’i kendi haline bıraksaydı veya avuçlamasaydı etrafını toparlamasaydı; muhakkak Zemzem suyu akan bir ırmak olurdu.”  “Zemzem suyu ne niyetle içilirse ona şifa olacağı” buyurulmuştur.

Zemzem suyu, çok mübarek olduğu gibi ve gıdalı bir sudur. Hz. Hacer ve Hz. İsmail, uzun bir müddet ve süre yemek yemeden bu suyla idare ettiler.