Hz. Ömer Halifelik Dönemi (634-644)

Hz. Ömer Halifelik Dönemi (634-644)

Hz. Ömer Kureyş kabilesinin ileri gelenlerindendi , tüm bu yapılan baskılara rağmen hiç inançlarından zerre taviz vermezdi. Müslümanların kararlı duruşlarından etkilendi ve İslam dinini kabul etti. Bir rivayete göre Müslümanlığı seçtiğini açıkça ilk ilan eden o idi. Hz. Ömer Halifelik Dönemi (634-644) yıllarında  adaletli yönetimiyle kendisinden sonra gelen yöneticilere güzel bir örnek oldu.Peygamberimiz (sav)’in yanında yer aldı, güçlü kişiliği ve kararlılığıyla İslam ahlakının önde gelen savunucularından oldu. Sahip olduğu imkanları İslamiyet’in yayılması için harcadı. Hz. Ebu Bekir’in vefatı üzerine halife seçildi.

Güçlü kişiliği ve saygınlığıyla Ve kararlılığıyla ve adaletiyle, İslam  Dininin ve ahlakının en önde gelen savunucularından ve koruyucularından oldu. Hz. Ömer (r.a) sahip olduğu tüm olanaklarını  İslam dini adına mücadele vererek İslamiyet in dünyaya yayılması için harcadı.

Hz. Ömer Kuran ahlakı ve adaletin uygulanması konusundaki çabalarıyla tanınır. Adaleti uygularken herkese eşit davranmış; soyluluk, zenginlik, akrabalık, makam gibi unsurların adaleti engellemesine kesinlikle izin vermemiştir. İdaresi altındaki topraklarda adaletin düzenli ve doğru bir biçimde uygulanması için her türlü önlemi almıştı. Onun İslam dini için Müslümanlar için halifelik yaparken yani halifelik zamanında İslam toplumunda İslam’a göre tam anlamıyla adaleti hakim olmuştur. Her zaman emrinde olan veya olmayan   Müslümanlara ve Müslüman olmayanlara karşı büyük bir sorumluluk ve adaletli, ve adaletinden hiç taviz vermeden hareket etmiştir ve adaleti sağlamıştır. Tarihi kaynaklara göre bu konuda, “Fırat kıyısında bir deve yok olsa, bu devenin yok oluşundan  kendimi sorumlu tutarım” sözü meşhurdur.