Ayet’el Kürsi’deki Cümlelerin Sırası Ve Düzeninin sırrı Nedir ?
Ayet’el Kürsi’deki Cümlelerin Sırası Ve Düzeninin sırrı Nedir ?
Ayet’el Kürsi’deki Cümlelerin Sırası Ve Düzeninin sırrı Nedir ?Ayet’el Kürsi’nin Bakara Suresinde 255. Ayetidir ve bu Ayet’el Kürsideki ayetler baştan sona doğru belli bir sıra ve düzenden oluşuyor. Ayet’el Kürsi toplamda 9 cümleden oluşuyor. Ayet’el Kürsi’nin içinde cümleler arasındaki geçişlerde bağlantılar bulunuyor. Çünkü 1 ile 9 birini tamamlar, 2 ile 8 birini tamamlıyor, 3 ile 7 birini tamamlıyor ve 4 ile 6. cümleler birbirini tamamlıyor ve bu cümleler arasında tek kalan 5. 5 bulunan cümle ise kendisinden öncekileri ve sonrasında ki cümlelerin ayrımını belirliyor.
İşte Ayet’el Kürsi’deki Tamamlayıcı Cümleler
Ayet’el Kürsi’deki Cümlelerin Sırası Ve Düzeninin sırrı Nedir ? Birinci cümlede Allah’ın, ‘اَللّٰهُ لَٓا اِلٰهَ اِلَّا هُوَۚاَلْحَيُّ الْقَيُّومُۚhep yaşayan ve yaşamın kaynağını elinde tutan’ isimlerinden bahsedildiğine değinirken; son cümlede ise bağlantılı olarak وَهُوَ الْعَلِيُّالْعَظ۪يمُAllah’ın iki isminden bahsedildiğini vurguluyor.
İkinci cümle ‘لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌۜkendisini uyuklama ve uyku tutmaz’ anlamına geliyor ve sondan ikinci cümlede ise ‘Onları (gökleri ve yeri) وَلَا يَؤُ۫دُهُ حِفْظُهُمَاۚ koruyup gözetmek kendisini yormaz’ anlamıyla diğer cümleyi tamamlıyor.
Üçüncü cümlenin anlamı, ‘لَهُ مَا فِي السَّمٰوَاتِ وَمَا فِي الْاَرْضِۜ Göklerde ve yerdekilerin hepsi O’nundur’ iken sondan üçüncü cümle yani yedinci cümle ‘وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضَۚO’nun hükümdarlığı gökleri ve yeri kuşatmıştır’ anlamına geliyor. Bu iki cümle de şaşırtıcı bir şekilde birbirini tamamlıyor.
Dördüncü cümlenin tamamlayan’مَنْ ذَا الَّذ۪ي يَشْفَعُ عِنْدَهُٓ اِلَّا بِاِذْنِه۪ۜİzni olmadan O’nun katında kim şefaat edebilir?’ anlamına gelen dördüncü cümlenin tamamlayıcısı olarak görülen cümle ise altıncı cümle,yani ‘وَلَا يُح۪يطُونَ بِشَيْءٍ مِنْ عِلْمِه۪ٓ اِلَّا بِمَا شَٓاءَۚO’nun bildirdiklerinin dışında insanlar, O’nun ilminden hiçbir şeyi tam olarak bilemezler’.
5. cümle. O cümlede ise 5. يَعْلَمُ مَا بَيْنَ اَيْد۪يهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْۚayetin ilerisinde ve gerisinde olanların bilindiğinden bahsediyor. Yani bu cümle tam ortada bir ayrım olarak belirtilmiş. Bu ayetin ortada olmasının sebebi ilerisinde veya gerisinde yani tam ortada demektir.