Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret orucu
Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret orucu
Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret orucu: Bir müslüman oruca, niyet edip tutmaya başladığında o günün orucu o kişinin üzerine borç olmuştur.
Bu nedenle, dinen doğru olan bir mazeret olmadıkça, tutmaya başlamış olan o kişinin bu orucu bozması günahtır.
Ayrıca bozmuş olduğu orucun yerine sonradan gününe gün olarak kaza etmesi de lazımdır, yani gününe gün olarak tutması gerekir.
Ramazan ayında farz olan orucunu kas den bozmuş ise o bozduğu oruç için kaza ile birlikte ayriyeten dinimizce fazladan bir de kefaret orucu 60 gün aralıksız oruç tutma cezası vardır.
Kaza ve Kefaret orucu Nedir?
Kaza orucu: Hiç tutulmayan orucun veya orucu tutmaya başlayıp da bozan biri, bu orucu sonradan günü gününe tutmasıdır.,
Kefaret orucu ise: Bile bile, isteyerek bozduğu bu bir günlük Ramazan orucu yerine, bozduğu bu bir günlük Ramazan orucu yerine ceza olarak iki ay aralıksız oruç tutmaktır.
Orucu Bozmanın Cezası: Kaza Ve Kefaret orucu.
Bu isteyerek bozduğu bu bir günlük Ramazan orucu yerine, çok yaşlıysa, çok zayıf ise ve hastaysa ve bu nedenlerden yerine getiremeyen kimse, 60 kişiyi sabah ve akşam olarak iki kez yemek yedirir.
Bu 60 kişiyi doyurmak; yedirmek olacağı gibi, yada yemek parasını 60 fakirin eline vermekle de olur. 60 fakir bulamasa bunun yerine 1 fakiri, 60 gün süreyle doyurmak da caizdir.
Ramazanda Oruç tutmaya bedeni gücü yetmediği gibi 60 günlük bir fakiri doyurmaya da mali gücü yetmeyen bir kişiden ise, kefaret oruç cezası kalkar.
Artık o kişinin yapacağı tek şey, Allah-u Teala’dan af ve mağfiret dilemektir.
Ramazan ayında bilerek sebebsiz yere orucunu bozan kişi üzerinde kefaret borcu olur, ve bu 60 günlük orucu, hiç aralıksız ara vermeden tutmak zorundadır.
Çünkü eğer, araya, Ramazan ayı veya oruç tutmanın haram olduğu günler girmemesi lazımdır. Bu Ramazan ayı veya oruç tutmanın haram olduğu günlere denk gelirse kefaret orucunu tekrar yeniden aralıksız başlaması gerekir.