Zekat kimlere verilir; zekat verilecek yerler nerelerdir?

Zekat kimlere verilir; zekat verilecek yerler nerelerdir?

İslam dininde zekatın verilmesinin en önemli amaçlarından biri, çevremizdeki veya toplumdaki fakir olan yoksul olan insanların manevi olarak desteklenip  fakir ve yoksul insanlarında onuruna yakışır bir hayat standardı kazandırmak ve ihtiyaçlarını gidermeleri için yapılan bir yardımdır. Zekat kimlere verilir; zekat verilecek yerler nerelerdir?

Kur’anı Kerim  zekatın nerelere verileceği yerlerin zikrederken en önce fakirlere zekatın verilmesi ele almıştır. Bununla beraber sadece fakirlere özgün olmadığı gibi bu yükümlülük için farklı seçeneklerde olduğu için bu seçeneklerin de zekatın sarf yerleri arasında zikredilmiştir.

Kur-an’ı Kerim de zekatın kimlere verileceğini özellikle belirtmiştir, Kur-an’ı Kerim de Tevbe suresinin 60. ayetinde kimlere zekat verilebileceği ayrı ayrı sayılmıştır.

Kur-an’ı Kerim de Tevbe suresinin 60. ayetinde şöyle buyurulur: Sadakalar (zekatlar) Allah-u Tealadan   farz olarak en önce  fakirlere verilir, hiç bir malı ve geliri  olmayan yoksullara yani miskinler , zekat’ı toplamak için çalışanlara, kalpleri İslam’a ve islam dinini kabul edeceklere ve ısındırılacaklara verilir, ve zekat kölelerede verilir, borçlu olanlara borçlarından kurtulmaları için borçları yüzünden geçimleri zora giren kişilere verilir, Zekat Allah yolunda olanlara ve bunun için çalışanlara hizmet edenlere ve yolda kalmışlara  verilir. Allah bilendir, hakîmdir.?

Zekat verilecek yerler

Zekat kimlere verilir; zekat verilecek yerler nerelerdir? Kur-an’ı Kerim de Tevbe suresinin 60. ayetinde kimlere zekat verilebileceği ayrı ayrı belirtilmiştr

Fakirler: Kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu aile fertlerinin ihtiyaçlarını gidermeye yetecek kadar malı ve kazancı olmayan kimselerdir .

Miskinler:  ise kendisine ve geçimini sağlamakla yükümlü kişilere yeterli olmamakla beraber, sahip olduğu mal ve kazançla kıt kanaat geçinebilen kişidir.

Zekât işlerinde çalıştırılan memurlar: Zekatı toplamakla ve dağıtmakla görevli olan kişiler. Bu kişilerinde bu zekat işini devletin kontrol ve idaresi altında yapmasıdır.

 

Kalpleri kazanılmak, İslam’a ısındırılmak : Müslümanlara faydalı olacakları düşünülen kişilerdir. Kalpleri kazanılmak, İslam’a ısındırılmak tanımına göre  Müslümanlar ve Müslüman olmayanlar olarak ikiye ayrılır.

1. Müslüman olmayanların kalplerinin kazanılması ile kendilerinin veya onlarla birlikte hareket eden veya onlara bağlı olan kişilerin İslam dinine girmeleri umulur veya bu kimselerden veya yakınlarından gelebilecek kötülüklerden korunmak için.

2. Müslüman olanların kalplerinin İslâm?a daha çok ısındırılmasında ise şu maksatlar güdülür.

Boyunduruk altında olan veya başkalarının koruması veya himayesi altındaki kişiler için pay ayrılmasından söz edilir. Ayetin bu ifadesi, o dönemlerde zekatın kullanılmasındakı amaç köleliğin tedricen kaldırılması içindir.

Borçlular: Borcu olan kimsenin veya borcundan başka malı ve mülkü bulunmayan kimselerdir. Ve burdada kendi ihtiyacı için borçlanan kimseler veya toplumun menfaati için borçlanan kimseler olarak  iki kısma ayırılmıştır.

Fi Sebilillah (Cihad eden kişiye): Kur-an’ı Kerim de Tevbe suresinin 60. ayetinde zekat verilecek yedinci grup ise fi Sebilillah terimi belirtilmektedir. Kelime anlamı Allah yolunda demek olan fi Sebilillah tabirinin anlamları şunlardır:

1. Allah-u Teala’nın rızasına uygun ve Allah-u Teala yaklaşmak amacıyla yapılan her türlü hayr ve hayırlı işte çalışan kimse.

2. İslam dinini  yüceltmek ve İslam dini  için bilfiil cihadda (savaşta) bulunan. Allah-u Teala’nın yolunda fi Sebilillah tabirinin, Allah yolunda cihad edenler  için de zekattan  pay  ayrılması gerektiğini Kur-an’ı Kerim de Tevbe suresinin 60. ayetinde bildirdiği açıktır.