Sünni Mezhepleri ile Şii Mezhepleri arasındaki fark nedir?
Sünni Mezhepleri ile Şii Mezhepleri arasındaki fark nedir?
Sünni Mezhepleri ile Şii Mezhepleri arasındaki bölünme nereden geliyor?
Hz. Muhammed (s.a.v)’in vefatından sonra 4 büyük halifeden sonra Müslümanlar Sünniler ve Şialar 2 parçaya bölündü:
Bölünme 4 büyük halifeden hemen sonra İslam devletini kimin yöneteceği anlaşmazlığından çıktı.
Sünni ve Şii Meshepleri arasındaki farklılıklar Sünni ve Şii mezhebin öğretileri nin etki alanında, Sünni ve Şii mezhebininToplu şekilde yapılan dua, Cuma namazlarında yapılan ibadet, Bayram namazlarında yapılan ibadet, bu mezheplerin hukukunda, Müslümanlarda çoğunlukla daha önceden karar verilmiş belirli kurallara göre uygulanan dînî törenler ve inanışlarında ve dini organizasyonlarında ve ibadetlerinde kendini gösterir. Sünni Mezhepleri ile Şii Mezhepleri arasındaki fark nedir?
Sünniler Kimlerdir?
Hz.Muhammed (s.a.v) yapmış olduğu İbadetlerini davranışlarını takip eden ve izleyen, ve Peygamberimizin davranışlarını hayatlarında uygulayan anlamına ve manasına gelen “Ehli Sünnet” kelimesinden geliyor.
Müslümanların büyük bir çoğunluğu Sünni Mezheplerinden dir. Sünni Müslüman oranının Müslümanların yaklaşık olarak %85 ile %90 arasında olduğu biliniyor.
“Sünni” kelimesinin anlamı “Gelenek insanı” anlamına gelir . Gelenek kelimesi Hz. Muhammed (s.a.v)’in günlük yaşamında yapmış olduğu ibadetlerini ve davranışlarını ve hareketlerini temsil eder. Kuran’da bahsi geçen tüm peygamberlere Sünniler saygı duyar ve Hz. Muhammed (s.a.v) ’i son peygamber olarak görür ve inanır. Sünni Mezhepleri ile Şii Mezhepleri arasındaki fark nedir?
Sünnilik Hanefi, Şafii mezhebinden ve Hanbeli ve Maliki mezheplerinden pratiğe döker.
Şiiler Kimlerdir?
“Şia” kelimesinin anlamı “takipçiler Şiat-ı Ali, Hz Ali’yi takip edenler” veya “izdeşler veya Hz Ali’nin izinden gidenler” anlamı Arapçadan gelen شيعة kelimesinden gelmektedir.
“Şii” Kimlere denir
“Şiilik” veya “Şia” mezhebine bağlı bulunanlara denir. Şii nüfusun 120 ile 170 milyon arasında. Her on Müslümandan 1’i Şia inanışına sahiptir. Yemen, İran, Irak, Katar, Azerbaycan, Bahreyn, Lübnan ve Türkmenistan ’da yaygındır. Ayrıca Suudi Arabistan nufusunun %15’i ,Pakistan nufusunun %25’i ve Afganistan nufusunun %27’si Şiidir. Türkiye yaşayan Şii’lerin yaklaşık 95’i Alevidir.
Şiiler Hz. Muhammed (s.a.v) damadı Hz. Ali’nin ve onun torunlarının ve ailesinin Hz. Muhammed (s.a.v)’in vefatından sonra İslam dünyasının başına Halife olarak geçmesi gereken kişiler olduğuna inanır.
Hz. Peygamberimizin vefatından hemen sonra Hz. Muhammed (s.a.v)’in yakın arkadaşı Hz. Ebubekir ilk halife oldu. Şiiler Hz. Muhammed (s.a.v)’in vefatından sonra Hz. Ali’nin halife olması gerektiğine inanır ve Ebubekir’in ve Hz. Ömer ve Hz. Osmanın halifeliğini kabul etmezler.
Sünni Mezhebleri şii Mezhepleri arasındaki fark nedir:
Sünniler ve şiiler’in mezheblerindeki temel inanışları aynıdır. Ama Bu iki mezheblerde dini pratik farklılık doğmuştur.