Ramazanda Önce İftarımızı Açalım, Yoksa Önce Namaz mı Kılalım?
Ramazanda Önce İftarımızı Açalım, Yoksa Önce Namaz mı Kılalım?
Ramazanda Önce İftarımızı Açalım, Yoksa Önce Namaz mı Kılalım? Bu soru çok sorulmaktadır, buna bir cevap ve açıklama getirelim.
Akşam Ezanının okunduğunu duyunca, veya ezan sesi duyulmuyorsa iftar açma vaktinin, ve zamanının girdiği kesin olarak biliniyorsa, o zaman önce hurma ile, veya su gibi herhangi bir şey ile oruç açılır, ve sonra Akşam namaz kılınabilir.
Akşam Ezanından hemen orucu açıp acele olarak biraz yemek yiyip, hemen yemekten sonra akşam namazını kılmak daha uygundur.
Ancak iftar yemeğinde, sofrasında bol bol çeşitli yemekler ve genelde sevilen yemekler olduğu için, akşam namazı gecikebilir.
Namazı ilk vaktinde ve zamanında kılmak en uygun olanı ve en güzelidir.
Bu nedenle orucu açtıktan sonra, yani iftar ettikten sonra hemen bekletmeden namazı kılmak iyi olur.
Bununla beraber iftar yemeği hazırken akşam namazını kılmanın uygun olmadığı ve akşam namazını kılmanın mekruh olduğu şeklinde bir görüş de vardır.
Ramazanda Önce İftarımızı Açalım, Yoksa Önce Namaz mı Kılalım? İftar yemeği hazırken akşam namazını kılmanı kılmamak doğrusu namaz kılarken kişinin aklının yemekte olması nedeniyle akşam namazını hakkıyla eda edememek neticesini ve sonucunu vereceğidir.
İftarda önce yemek yemek, ve yemek yerken ağırdan almamak ve akşam namazının vaktini fazlasıyla geciktirmeyecekse ve ertelemeyecekse bu yolu izlemek mümkündür.
Veya önce iftarı açıp biraz yemek yedikten sonra yemeğe ara verip akşam namazını kılıp tekrar yemeğe devam etmektir.
Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin tavsiyeleri
Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi orucu Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin tavsiyeleri doğrultusunda ezanla birlikte iftarı orucumuzu açtıktan sonra da hemen akşam namazını çok geciktirmemek için akşam namazını eda etmek daha doğru olur, daha sonra da, yemek yemenin en doğru ve en uygun görüş olduğu belirtilmiştir.
Böylece oruç Hz. Muhammed (s.a.v) Efendimizin tavsiyesi doğrultusunda erken açılmış, ve akşam namazı da erken kılınmış olur.
Ve cemaatle akşam namazı eda edenler ezan okunur okunmaz hemen su veya zeytin, hurma ile orucunu acar, ve o arada müezin kamet getirir ve akşam namazı kılınmış olur.
Unutmayalım ki en doğru olanı her şeyin vaktinde yapılandır.