Peygamberimiz’in Hendek Savaşında İslam Ordusunun Mevcudiyeti

Peygamberimiz’in Hendek Savaşında İslam Ordusunun Mevcudiyeti

Hendek savaşı için hazırlanan  İslam ordusu üç bin kişi

Peygamberimiz’in Hendek Savaşında İslam Ordusunun Mevcudiyeti: Hendek savaşı için hazırlanan  İslam ordusu üç bin kişiden oluşuyordu.İslam ordusu sayı bakımında çok azdı. İslam ordusu sayı bakımından düşman ordusu­nun üçte biri demekti. Hz.Peygamberimiz bir suvari birligi oluşturmak için yeteri kadar at yoktu sadece otuz altı atlı vardı. İslam ordusunda iki sancak bulunuyordu biri muhacirlerin, di­ğeri ensarındı.  Muhacirlerin sancağını Zeyd b. Harise, ensarın sancağını ise Sa’d b. Übade Hazretleri taşıyordu. Peygamberimiz’in Hendek Savaşında İslam Ordusunun Mevcudiyeti bu nedenle müşriklerden oşuşan orduya güre azdı ama İslam ordusunda arkalarında inanç bütünlüğü vardı. Bu yüzden Hendek muharebesinde müşrikler bu şavaşı kazanamamışlar geri dönmek zorunda kalmışlar.

Rasulü Ekrem Efendimiz, İslam ordusunun karargahını Medinenin Sel dağı eteklerinde kurdu. Sel dagı hisarları İslam ordusunun arkasında kalıyordu. Hendek savaşına katılmayan Medinenin Yaşlıları  ka­dınları ve çocukları Medinenin Kale ve hisarlarına yer­leştirildi. Yiyecek maddeleri, kıymetli ve önemli eşyalar da yine bu kale hi­sarlarda koruma altına alındı.

Peygamberimizin ve İslam ordusunun önlerinde hendek ve hendekten cıkan topraklardan oluşan küçük tepeler var, arkalarında ise Sel‘ Dağı bulunuyordu. Ancak karşılarında bir büyük tehlike daha vardı. Beni Kurayza kabilesi anlaşmayı bozar da müşriklerle işbirliği yapmaya kalkışırsa, bu durumda Müslümanlar çok tehlikeli ve sıkıntılı bir duruma düşeceklerdi. O zaman, MücahitlerHendek önünde düşmanla savaşırken, Yahudilerde Medine’ye saldırıp, Medineli Yaşlıları,kadınları ve çocukları kılıçtan geçirmeleri mümkündü.

Peygamberimiz'in Hendek Savaşında İslam Ordusunun Mevcudiyeti
fetih mescidi

Hz Peygamberimiz Beni Kurayza kabilesi anlaşmayı bozabileceklerini tahmin ettiğinden onların bu savaşta yanlarında değil karşılarında olma ihtimalinide göz ardı etmedi.

Rasulü Ekrem Efendimiz için Medinenin Sel dağı eteklerinde uygun ve korunaklı savaşı en iyi izlenebileceği yere  deriden bir çadır kuruldu. Bu çadır, bugünkü Fetih Mescidi’nin bulunduğu yerde idi.