Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kabenin inşasında Hakemliği
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kabenin inşasında Hakemliği
Mekkede Kabe geçen uzun seneler içinde yağmur ve sel suları ile bakımsız kalmış, kendi haline bırakılmış, hiç özen gösterilmemiş, bakılmamış. yıkılacak duruma gelmiş olan Kabe. Tamir edilmesi gerekmişti. Kabe binasını Kureyşliler sökerek, yeniden yapmaya karar verdiler. Ve Mekkede ikamet edenlerden yardımlar toplandı, Kabenin inşası için gerekli malzemeler temin edildi veya alındı.ama inşaat tamamlandı, “Hacer-ül Esved” yerine yerleştirmeye gelince Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kabenin inşasında Hakemliği kabul edildi
Hz. İbrahim (a.s)’in ve İsmail (a.s.) yaptığı temele kadar söktüler, Kabenin duvarlarını yeniden yapmaya başladılar. ; “Hacer-i Esved” taşını yerine koymaya gelince anlaşamadılar. Kureyş’in bütün kolları, bu”Hacer-ül Esved” taşınının koyma şerefinin kendilerine ait olmasını istiyordu. Anlaşmazlık dört gün sürdü, ve kan dökülmek üzereydi ki, Kureyş’in en ihtiyarı Ebu Ümeyye veya Huzeyfe b. Muğire “Harem kapısından ilk girecek kişinin hakem yapılarak, onun vereceği karara uyulmasını” teklif etti.
El-Emin, el-Emin, O’nun hakemliğine razıyız
Ebu Ümeyye veya Huzeyfe b. Muğire’nin bu önerisi kabul edildikten sonra Harem kapısından ilk giren Peygamber Efendimiz (s.a.v) olmuştu. Buna o kadar sevindiler ki, “El-Emin, el-Emin, O’nun hakemliğine razıyız…” diye bağrıştılar. Peygamber Efendimiz (s.a.v) yanlarına gelince, durumu anlattılar.
Peygamberimiz (s.a.v.)’de örtününün üzerinden Hacer-ül Esved taşını alıp yerine yerleştirdi
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Kabenin inşasında Hakemliği : Peygamber Efendimiz (s.a.v), üzerine Hacer-ül Esved Taşını koyduğu örtününün dikkatli uçlarını Kureyş’in ileri gelenlerine tutturdu; ve Kureyş’in ileri, gelenleri ile konulacağı yere kadar taşıdılar. Peygamberimiz (s.a.v.)’de örtününün üzerinden Hacer-ül Esved taşını alıp yerine yerleştirdi. Hacer-ül Esved taşından kaynaklanan anlaşmazlığın olaysız biçimde giderilmesi Kureyşlileri sevindirdi . Böylece büyük bir belayıda önlenmiş oldu. Hacer-ül Esved taşından kaynaklanan anlaşmazlık olayından sonra, Hz Peygamber Efendimiz (s.a.v)‘in zeka ve becerikliliği, yeteneği, ustalığı.i yanında, O’nun Mekkeliler arasındaki sonsuz saygınlığını ve güvenilirliğini de göstermektedir.
Bu esnada Peygamber Peygamber Efendimiz (s.a.v). 35 yaşında idi.
Kabe‘nin onarılmsında Peygamber Efendimiz (s.a.v) de doğrudan kendisi çalışmıştı, Taş taşımış, hatta omuzlarında taş taşıdığından boynunun iki yanından yara olmuştu.
Peygamber Efendimiz (s.a.v)’in amcası Hz.Abbas’ taş acıtmasın diye elbisesini omuzuna toplamasını söyler, Peygamber Efendimiz (s.a.v) elbisesini omuzuna toplayınca vücudu açılıverince baygın halde yere düşmüştü. Peygamber Efendimiz (s.a.v) o andan sonra hiç üstünde giysisiz, örtüsüz görülmemiştir.