Oruç Tutmanın İnsana Faydaları Nelerdir?
Oruç Tutmanın İnsana Faydaları Nelerdir?
Oruç Tutmanın İnsana Faydaları Nelerdir? Orucun insan beden sağlığına faydaları şöylece sıralayabiliriz:
Oruç tutmak sağlıklı sıhatlı yaşamanın anahtarıdır.
Bir sene boyunca çeşitli yemeklerle ve içilen meşrubatla yorulan, sindirim sisteminde ve organlarımızın dinlenme, yenilenme ve toparlanma, organlarımız güçlenir ve kuvvet kazanma 1 ay boyunca bu imkânları hazırlar.
Devamlı çalışan bir aracın, makinanın nasıl muayyen zamanlarda nasıl bakımı yapılması gerekirse, bunun gibi insanlarda yorulan sindirim organlarıda da hiç olmazsa yılda bir ay süreyle dinlenmeye ve bakıma ihtiyac duymaktadır . Bu ihtiyacı da en iyi şekilde bir tek oruç ibâdeti yapmaktadır.
Ramazan ayında Oruç tutmak insanın ömrünü uzatır. Ramazan ayında Oruç tutmak, insanın sıhhatının devamını ve gençlik çağının uzamasını organların kendini yenilemesini te’min edebilir. Uzun süre hasta olan ve uzun süre yaşayan bir hasta, o insan uzun ömürlü sayılmaz. Çünkü uzun ömür, kişinin vücudunun dinç ve sağlam,sağlıklı kalması demektir.
Ramazan ayında Oruç tutmak vücudun açlığa ve susuzluğa karşı mukavemetini ve direncini arttırır. İnsana açlığa karşı dayanıklılık, sabır etmeyi ve tahammül gücünü artırır.
Oruç tutan kişi, 1 gün içinde iki defa yemek yer: Birisi akşam iftarda yemek yer, diğeri de gece yarısı sahurda yemek yer.
Ramazan ayında Oruç tutmak, aynı zamanda, çalışan kimseler için sağlıklı yaşamaları için rahatlık kaynağıdır. Ramazan ayında Oruç tutmanın verdiği hafiflik ve rahatlık sâyesinde iç organlarımız Oruç tutmadığımız günlere göre çok daha rahat çalışırlar. İç organlarımızın rahat çalışması, bütün vucudumuzda bir hafiflik ve zindelik ve rahatlık meydana getirir. Ramazan ayında oruç tutarak kendimizi kuş gibi hafif hissetmemizin nedeni, oruç tutmanın verdiği bu rahatlık, huzur ve zindeliktir.
Aslında, akşam iftarda ve gece sahurda aşırı yemek içmek, ve yemekle mideyi tıkabasa doldurmak da doğru bir şey değildir. Çünkü o zaman bedenin ve ruhumuzun dinlenmesine, rahatlama imkanı vermemiş oluyoruz, oruçtan beklenen sonucun veneticenin faydası olmaz.
Oruc tutmanın vücut ve ruh sağlığı açısından taşıdığı önemi Hz. Muhammed (s.a.v) hadis-i şeriflerinde buyurmuşlardır:
“Oruç tutun çünkü! Vücudunuz sağlam olsun, sıhhatli olsun.”
“Her şey’in bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtı da oruçtur.”