Hz. Muhammed (s.a.v)’in Engellilere Nasıl Davranırdı
Hz. Muhammed (s.a.v)’in Engellilere Nasıl Davranırdı
Hz. Muhammed (s.a.v)’in Engellilere Nasıl Davranırdı: Hz. Muhammed (s.a.v) bir gün Mekke’de Kureyş müşriklerinin ileri gelenleri ile konuşuyordu. Onların İslam dinine geçmelerini çok istiyordu, ve bu konuda caba gösteriyordu. O arada gözleri görmeyen bir sahabe olan Abdullah bin Ümmi Mektum Hz. Muhammed (s.a.v)’in huzuruna gelerek Peygamberimiz bu kureyş’in ileri gelenleri ile konuşurken araya girip kendine cevap verilmesini istiyordu:
– Ya Resulü Ekrem Efendimiz Allah(c.c) sana öğrettiklerinden bana da öğretirmisin diyerek bir kaç kez tekrar edince,
Hz. Muhammed (s.a.v) konuşmasını kesen Abdullah bin Ümmi Mektum bu hareketinden dolayı canı sıkılır, Hz. Muhammed (s.a.v) bu hoşnutsuzluğunu yüz ifadeleriyle açığa vurarak ve Abdullah bin Ümmi Mektum ile ilgilenmeyerek yanındakilere döndü ve onlarla konuşmasını sürdürdü. Çünkü bu Kureyş’in ileri gelenleri Utbe bin Rebia, Ebu Cehil, Umeyye bin Halef Hz. Muhammed (s.a.v)’den kendilerine özel muamele edilmesini istiyorlardı. Hz. Muhammed (s.a.v) bunlarla konuşmasını bitirip kalkacağı sırada Abese 80/1-10 ayetler nazil oldu.
Ey kendisinden dolayı Rabbimin beni azarladığı kişi
Bu hadiseden sonra Hz. Muhammed (s.a.v) İbn-i Ümmi Mektum’a ilgi gösterek ve ikramda bulunur, ve her nerde görse halini hatırını sorarmış ve zaman zaman ona:
“Ey kendisinden dolayı Rabbimin beni azarladığı kişi, merhaba!” diye hitab etmiştir.
Hz. Muhammed (s.a.v) , Mekke’de ilk iman ede sahabelerden biri olan bu gözleri görmeyen Abdullah bin Ümmi Mektum’u, Mekke’den Medineye Müslüman olanlara Kur’an öğretmesi için göndermiştir. Medineli Bera bin aiz (r.a) diyor ki:
Mekke’den bize ilk hicret eden Sahabelerden olan Abdullah bin Ümmi Mektum. Medîne’de Müslüman olanlara Kur’an Kerimi öğretiyordu.
Bu gözleri görmeyen Abdullah bin Ümmi Mektum Bilal-i Habeşi ile birlikte Hz. Muhammed (s.a.v) ‘in müezzinliğini de yapmıştır.
Abdullah bin Ümmi Mektum ama oluşundan ve evinin Mescide uzak olduğunu ve kendisini camiye götürecek kimsesinin olmadığı için bu durumunu mazeret göstererek, namazı evinde kılabilmek için Hz. Muhammed (s.a.v)’den müsaade istemişti.
Hz. Muhammed (s.a.v) ise:
“- Sen evinde iken namaz için ezan okunduğu zaman okunan ezanı işitiyor musun?” diye sordu.
Abdullah bin Ümmi Mektum : – Evet, cevabını verdi.
Hz. Muhammed (s.a.v):
“- Namaz için ezan okunduğunu duyduğuna göre davete icabet et, cemaate gel”diye buyurdu.
Bu hadise cemaatle namazın son derece ne kadar önemli olduğunu ve Hz. Muhammed (s.a.v) gözleri görmeyen bir zatı toplumdan uzak tutmayarak ve onu cemaat içinde bulunmaya teşvik etmeside çok önemli ve dikkat çekicidir.
Hz. Muhammed (s.a.v) bazı zamanlarda Medine dışına çıkacağı zaman, İbn-i Ümmi Mektum’u kendi yerine cemaate namaz kıldırması için vekil olarak bırakmıştır. Hz. Muhammed (s.a.v) bu görevin kendisine bir çok kez verildiği nakledilmektedir.