Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Gusletmek için bir kimse, gusül edeceği yere veya banyoya girmeden önce “Euzü” çeker ve sol ayağı ile gusül edeceği yere girer.

Ellerini yıkar sonra edep yerlerini sol eliyle suyla yıkar ve temizler.


“Euzü” çeker “Niyet ettim Allah’ım senin rızan için gusül abdesti almaya” diye niyet eder.

1.Sağ avucuyla ağzına üç kere su alır ve her sefer ağzını boğazına kadar gargara yapar ve yere boşaltır ağzındaki suyu. Oruçlu ise boğazına suyun kaçmamasına dikkat eder. Önce Elleri yıkar,

2. 3 kere burna su çeker ve temizler,

3 kere ağza su alır gargara eder ve boşaltır,

4. önce sağ kol dirseğe kadar yıkanır, sonra sol kolu dirseğe kadar yıkar,

5. Başa mes edilir sağ elle,

6. ellere su alınır ve sağ sol kulak etrafı ve içinin kenarları yıkanır,

7. Önce sağ ayak sonra sol ayak yıkanır,

8. Abdest aldıktan sonra önce başına 3 defa su dökülür , sonra 3 defa sağ omuza su dökülür, daha sonra da sol omuza 3 defa su dökülür . Ve vucutta İğne ucu kadar kuru yer kalmayacak şekilde vücudun her tarafını güzelce yıkar. Böylece gusül abdesti almış olunur. Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

Boy Abdesti Nasıl Alınır ?

1 . Boy Abdesti almak isteyen bir kimse önce Euzu besmele çeker ve sol ayağı ile boy abdesti alacağı yere girer.

2 . Niyet etmek: “Niyet ettim Allah rızası için boy abdesti almaya ”

diye niyet eder.

3 . Önce edep yerlerini sol eliyle temizce yıkar. Ve ardından Ellerini bileklerine kadar yıkar.

4 . Önce sağ avucuyla ağzına üç kere ard arda su alır ve her defasında ağzının içini bol suyla boğazına kadar gargara yapar ve çalkalar. Eğer kişi Oruçlu ise gargara yaparken boğazına su kaçmamasına ve suyu yutmamasına dikkat eder.

5 . Sağ avucuyla suyu alır ve burnuna, genzine kadar gelecek şekilde üç defa ard arda su çeker, su çektikten sonra her defasında sol eliyle burnunu temizler. Bundan sonra tıpkı namaz abdesti gibi abdest alır.

6. Namaz Abdesti gibi Abdest aldıktan sonra önce başına üç defa su döker , Başına su döktükten sonra önce sağ omuza üç defa su döker daha sonra da sol omuza üçer defa su döker omuzlara su döktükten sonra tüm vücudunu kuru yer kalmayacak şekilde yıkar.

Vucuduna suyu her döküşünde vücudunu elleriyle her yerini iyice ovuşturur. Gusül Abdesti Nasıl Alınır?


Boy Abdestinde de bıyıklar, saç dipleri ve sakal dipleri suyun iyice işlemesi için ellerimizle ovuşturulur. Göbek boşluğu yıkanır, Kulaklardaki küpe delikleri dikkat edilerek suyla yıkanır. Böylece boy Abdesti almış olunur. Gusül Abdesti Nasıl Alınır?

İslam dininde temizlik son derece büyük ve önemli bir yer tutar. Bu nedenle , taharet-i kübra yani İslamda büyük temizlik durumunu ifade eden gusül abdesti veya boy abdesti İslam dini içerisinde en önemli konu başlıklarından biri olmuştur. Dinimiz İslam içerisinde bu denli çok mühim bir konu olan gusül abdesti veya boy abdesti de biz Müslümanlar tarafından düzenli ve sürekli olarak araştırılmaktadır.

Namaz kılmadan öncesi abdestimizi nasıl almamız gerekir? Müslümanlar için farz olan beş vakit namaz öncesi abdest alırlar. Ve Kur’an-ı Kerimi de yüzünden okurken abdestli olmak gerekir.