Mekruh Oruçlar Tenzihen Ve Tahrimen Oruçları Ve Nafile Orucu

Mekruh Oruçlar Tenzihen Ve Tahrimen Oruçları Ve Nafile Orucu

Mekruh Oruçlar: Mekruh olan oruçlar ikiye ayrılır: Mekruh Oruçlar Tenzihen Ve Tahrimen Oruçları Ve Nafile Orucu

Tenzihen: Yapılmaması yapılmasından daha iyi olan davranıştır

Tahrimen: Kesin olarak yapılmaması istenen şeydir.  Haram gibi yapılmaması kesin ve bağlayıcı olarak istenmiştir

Muharrem ayının sadece 10’uncu  günü yani sadece 10’uncu günü oruç tutmayın bir gün önden ve bir gün arkadan olmak üzere orucunuzu tutun.

Tenzihen

ilkbaharın başlangıcı olan Nevrûz günü yahut da Mehrican denilen sonbahar günü oruç tutmak tenzihen mekruhtur yani oruç tutulmaması tutulmasından daha iyi olan davranıştır. Çünkü  Bahar mahlûkatın bayramıdır. Nevruz. Sadece Cuma günü oruç tutmak da tenzihen mekruhtur yani yani oruç tutulmaması tutulmasından daha iyi olan davranıştır. Cuma günü oruç tutmamanın sebebi, Cuma gününün bir tür bayram günü olmasıdır. Hadîs-i şerîf’te, Cuma gününün yemek için , susuzluğunu gidermek için  ve zikir etme günü olduğu billdirilmiştir.

Mekruh Oruçlar:

Sadece Cumartesi günü oruç tutmak da tenzîhen mekruh sayılmıştır yani oruç tutulmaması tutulmasından daha iyi olan davranıştır.

Mekruh Oruçlar Tenzihen Ve Tahrimen Oruçları Ve Nafile Orucu: Dini bayramlar olan Ramazan bayramının birinci gününde ve Kurban bayramının dört gününde oruç tutmak ise Kesin olarak tutulmaması gerekir ve tahrîmen mekruhtur . Ramazan bayramının birinci günü ve Kurban bayramının dört gününde oruç tutmayı haram sayan da vardır. Bu nedenle, Ramazan bayramının birinci günü ve Kurban bayramının dört gününde haram oruç da denebilir. Bugünleri, Allah (c.c) kulları için bayram ilân etmiştir. Nimetlerinden faydalanmaları için,yenilip içilsin  Allah’a bol bol şükr etsinler. Ramazan bayramının birinci günü ve Kurban bayramının dört gününde oruçlu geçirmek ise, Allah’ın nimetlerinden ve ziyafetinden yüz çevirmek mânasına gelir ki, bu sebeble bu günlerde oruç tutmak  haram veya harama yakın mekruh sayılmıştır.

Hiç ara vermeden akşam saatinde iftar etmeden hiç aralıksız 2-3 gün ardı ardına oruç tutmak (ki buna savm-ı visâl
denir)Geceli gündüzlü hiç oruç açmadan bir gün veya birkaç gün oruç tutmak  mekruhtur. Savm-ı visal Hz. Muhammed (s.a.v) hakkında caizdi. Zor ve meşakkatli ve insanın çok zaif ve halsiz kalacağı için, Hz. Muhammed (s.a.v) ümmeti hakkında bu şekilde oruç tutmaları caiz olmamıştır, uygun görülmemiştir.

Bır sene bayram günleri  dahil bütün bir yıl  boyunca aralıksız hiç ara vermeden her gün oruç tutmak da mekruhtur. Böyle oruç tutmaya savm-ı dehr denir. Bır sene içinde bayram günleri oruç tutulmasa  ve bayram günleri hariç  bütün 1 yıl  oruç tutmakta bir sakınca yoktur.

Evli bir kadın kocasının rızası ve izni olmadan  nafile oruç tutamaz bu oruçta da mekruhtur. Oruç tutan kadının kocası isterse, bu kadının tuttuğu orucu bozdurabilir.

Nafile Oruç:

Nafile orucun  manası, farz ve vacib oruçtan ayrı olarak, hiçbir dini zorunluluğu ve bağlıyacalığı  olmaksızın, Bu tutulan orucun tutulması sırf fazilet ve sevab için yapılan ibadet demektir.