Peygamber Efendimiz’in Hz. Ebu Bekir’le Medineye hicreti

Peygamber Efendimiz’in Hz. Ebu Bekir’le Medineye hicreti

Peygamber Efendimiz günün öğle sıcağında Hz. Ebu Bekir,’in yanına gidiyordu Hz. Ebu Bekir kızı Aişe ile evin penceresinden  etrafı seyrediyordu. Hz. Ebu Bekir, Hz. Muhammed’in evine doğru geldiğini görünce, Hz. Muhammed’in beklenmeyen bir saate eve gelişi Hz. Ebu Bekir Ve kızı Aişe’nin dikkatini çekmişti, beklenmedik bir durum olduğunu anlamışlardı. Peygamber Efendimiz’in Hz. Ebu Bekir’le Medineye hicreti için karar verilmişti,

Peygamber Efendimiz  Hz. Ebu Bekir’in evinin önüne gelmişti, ve Hz. Ebu Bekir Peygamber Efendimizi içeri aldı ve Peygamber Efendimiz  Hz. Ebu Bekire hicret emri aldığını bildirdi. Hz. Ebu Bekir biraz endişe ve korku ile ”maiyyet-i seniyyenize kabul buyrulacak mıyım? Yani: benimde seninle hiçret etmek için izin  verildimi? Diye sordu.

Rasulü Ekrem Efendimiz; ” Ben sana sabret dememiş miydim? Allah’ım Medineye gitmek için seni bana yol arkadaşı yapacak,  İşte istediğin oldu, beraberce Medineye gideceğiz dedi.” Hz. Ebu Bekir bu haber üzerine  sevinçten göz yaşlarını tutamadı ağlıyordu. Hz Aişe diyor ki: ” Sevinçten dolayı bir erkeğin bu denli ağladığına ilk defa şahit oldum ve hayret ettim.”

Peygamber Efendimiz ve  Hz. Ebu Bekir hicret ederken çok tanınmış, yol gösterici olarak Abdullah İbn-i Üreykit  tutuldu ve yolculuk için beraberinde götürecekleri develeri teslim edilerek cebel-i Sevr’e gelmesi tembih edildi. Hava karardıktan sonra  Sevr dağına saklanmak için yola çıktılar.

Peygamber Efendimiz ve  Hz. Ebu Bekir Sevr Dağınada

Peygamber Efendimiz'in Hz. Ebu Bekir'le Medineye hicreti
sevr magarası

Peygamber Efendimiz ve  Hz. Ebu Bekir Sevr Dağındaki Sevr Mağarasına hiçbir sorunla karşılaşmadan vardılar. Peygamber Efendimiz ve  Hz. Ebu Bekir dinlenmek için mağaranın yanına otururlar. Biraz dinlendikten sönra Hz. Ebu Bekir, önce mağaraya indi ve mağaranın  içini temizledi.

Sonra olabilecek tehlikelere karşı mağaranın içindeki oyukları tek tek kapattı. Oyukları kapattıktan sonra Peygamber Efendimizi içeri aldı. Peygamber Efendimiz Sevr dağına çıkarken çok dik ve zor olan ve yolu olmayan bu mağaraya çıkarken baye yorgun düşmüştü.Yorgun bir halde olan Allah’ın Resulü’nü, dinlenmesi için dizlerine yatırdı..

Peygamber Efendimiz ve Hz.Ebu Bekir için yolda yemeleri için Hz.Ebu Bekir’in kızı Esma yolda yemeleri için kumanyalarını hazırlamıştı. Peygamber Efendimiz ve Hz.Ebu Bekir Mekke’den ayrılınca müşrikler her tarafa adamlarını yollayarak aramaya başladılar. Kureyş kabilesinin müşrikleri Ebu Cehil başkanlığında Esma’nın evini aradılar, hakaret edip dayak attılar.

Hz. Ebu Bekir (r.a.) Medineye hicret için Mekkeden Medineye gitmek için yanına bütün servetini altına çevirmiş yanına  almıştı. Kızına Fazla bir şey birakmamıştı. Hz. Ebu Bekir (r.a.) Kızı  Esma Hz. Ebu Bekir nerede olduğunu, nereye gittiğini Müşriklere söylememiştir. Hz.Muhammed (s.a.v) geceyi Hz. Ebu Bekir’in dizinde uyuyarak geçirdi ve sabah olunca Peygamber Efendimiz ve Hz.Ebu Bekiri büyük bir tehlikeyle yüz yüze gelmişlerdi.Kureyşin İzcileri Peygamber Efendimiz ve Hz.Ebu Bekir’in Magaranın önüne kadar izini sürmüşlerdi.