Ramazan Ayında Oruç Kimlere Farzdır?

Ramazan Ayında Oruç Kimlere Farzdır?

Büluğa çagına ermiş olmak

Ramazan Ayında Oruç Kimlere Farzdır? Büluğa çagına ermiş olmak.
Büluğa ermiş yani Çocukluktan çıkıp belli bir yaştan sonra sorumlu olacak hale gelmiş . Günah – sevap yazılmaya başlanmış olan ve erginlik çağına girmiş, cinsi duyguları ve hislerin kendisinde başlamış bulunan , aklı başında kendi kararını verebilecek kadın ve erkek her müslümana, Ramazan ayında oruç tutması bir kulluk borcudur.

Aklı başında kendi kararını verebilecek kadın ve erkek her müslüman, Ramazan ayında oruç tutması bir kulluk borcudur. Sorumlu ve mükellef olan herkesin yapmasının zorunlu olduğu farzdır.

Beş vakitte kılınan namazlar gibi…farz-ı ayndır. Büluğa çağına ermemiş veya gelişmemiş çocukların oruç tutması ise farz, yani dini açıdan yapmasında zorunlu olmamakla beraber büluğa çağına ermemiş veya gelişmemiş çocukların da namaz gibi ibadetlerin, küçük yaşlardan itibaren gerekli din eğitimini vererek veya almalarını sağlamaktır.

Ve ibadetlerini yapa bilecek dini bilgilere sahip olmaları gerekir. Büluğa çağına ermemiş veya gelişmemiş çocukların yavaş yavaş oruç tutmaya özendirmek, ve alıştırmak gerekir, ve çocukları orucu tutmaları için heveslendirmek lazımdır.

Yolcu ve hasta olanlara da oruç farzdır. Ancak Ramazanda tutmaları zorunlu değildir

Ramazan Ayında Oruç Kimlere Farzdır?  Yolcu ve hasta olanlara da Ramazan ayında oruç farzdır. Ancak Ramazanda tutmaları zorunlu değildir.

Çünkü Ramazan orucunun Ramazan ayı içinde edasının farz olması için, insanların sağlığı,sıhhatı yerinde olması lazım, ve ikamet etmeleri  şarttır. Yolculuk yapanlara oruç tutamayacak kadar hasta olanlara şeriatın yani dinimizce izin ve ruhsatı vardır. Bu durumda olanlar isterlerse oruçlarını Ramazan ayında tutarlar,  yolculuk yapanlar  yolculukları bittiğinde, veya yolculuktan evlerine geri döndüklerinde tutamadıkları gün kadar  oruçlarını kaza eder tutarlar. hastalnanlarda hastalıkları geçtiğinde ve iyi olduklarında kaç gün orucunu tutamamışsa o kadar  gün kazâ ederler yerine o kadar gün tutarlar.

Aklı dengesi yerinde olmayan, çok yaşlı olup sağlık sorunları nedeniyle oruç tutmaları sağlık sorunlarını artıracak durumda olanlar, oruç tutamayacak kadar engelli veya özürlü olan insanların oruç tutmaları farz degildir.