Orucu Bozmayan Şeyler Nelerdir?

Orucu Bozmayan Şeyler Nelerdir?

Oruçlu iken oruçlu olduğunu unutarak bir şeyler yemek ve içmek, orucu bozmaz, hatırladığı an oruçlu olduğunu hemen yeme içmeyi birakmalıdır. Orucu Bozmayan Şeyler Nelerdir?

Oruçlu iken oruçlu olduğunu unutarak eşler cinsi münasebette ilişkide bulunmak, hatırladığı an hemen cinsi münasebetti sonlandırmalıdır.

Uyurken  rüyada cinsel ilişki sonucu uykuda canabet olmak.

Erkek veya kadın, eşlerin biri diğerini öpmesi  Erkek veya kadın, eşlerin bir birlerinin ellerini tutması, okşamak v.s   ve meni gelmedikçe erkekte oruç bozulmaz.

Oruçlu iken kadına el sürmeden sadece bakarken , istemeden cinsel duyumlar ya da onlara bağlı olan duyumların uyandırdığı konuları düşünmek sebebiyle tahrik olup meninin gelmesi.

Geceden sahurdan önce cünüp olan kimsenin, yıkanmayı sahurdan sonra  oruçlu vaktine yani imsaktan sonraya, sabaha bırakması.

Oruçlu iken ağza gelen az balgamı yutmak. Sürekli tekrar etmek çok balğam yutmaktan kaçınmak lazım.

Oruçlu iken kafasından burnun içine gelen akıntıyı çekip yutmak.

Ramazanda oruçlu Birinin unutarak yiyip içtiğini görünce ne yapmalıyız?

Ramazanda oruçlu birini oruçlu iken yeyip içtiğini görünce,eger orucunu bilmeyerek yiyen kişi, çok yaşlı güçsüz ve zayıf  bir kimse ise, o kişininin oruçlu olduğunu hatırlatmamak daha iyidir. Çünkü bu, Allah-u Tealanın, o kimseye, güçsüzlüğüne, zayıflığına ve çok yaşlılığına merhameten orucunu unutturmak suretiyle o kişiye ikram ettiği bir rızıktır. Ramazanda oruçlu birini unutarak yeyip içen kişiyi görürsek ve o kişi  güçlü, kuvvetli biri ise, hemen oruçlu olduğu hatırlatılmalıdır.

Oruçlu iken Denize girmek , ve suya dalınca veya yıkanırken , kulağına su kaçması orucu bozmaz.

Oruçlu iken  dumanlı alanda veya Kendi isteğiyle olmayarak boğazına sigara dumanı veya başka bir duman kaçması veya girmesi.

Bir kimsenin oruçlu iken boğazına toz veya sinek kaçması orucu bozmaz.

Bir kimsenin oruçlu iken ağlarken veya gülerken  gözyaşı ağıza girecek olsa, eğer bir-iki damla kadarsa orucu bozmaz.

Bir kimsenin oruçlu iken telese ve yüz teri ağıza girecek olsa ve bu bir-iki damla kadarsa tuzluluğu bütün ağız içinde hissedilecek kadar değilse orucu bozmaz.

Bir kimsenin oruçlu iken sahurda yemek atıkları dişleri arasında kalmış ise ve bu bir küçük nohut tanesinden küçük ise ve bunu yutarsa orucu bozmaz .

Bir kimsenin oruçlu iken kendiliğinden gelen kusuntu, bu kusuntu yine kendiliğinden geriye gitse, ağız dolusu bile olsa  bu durum orucu bozmaz.

Oruçlu iken kan aldırmak.

Oruçlu iken göze sürme çekmek.

Oruçlu iken  vücuda sürülen yağ veya yıkannırken soğukluğu içeri nüfuz eden su, bunlar orucu bozmaz.

Oruçlu iken baş veya karındaki veya vucuttaki her hangi bir yaraya sürülen veya konulan ilaç, bu illaç vücuttan içeri girmedikçe oruç bozulmaz.