İslamda Evliliğin Çeşitleri Nelerdir ?
İslamda Evliliğin Çeşitleri Nelerdir ?
İslamda Evliliğin Çeşitleri Nelerdir ? Evlenecek çiftlerin Dini nikah akdi ve şartlarının duruma göre bulunup bulunmamasına göre 3 ayrılır.
1- Sahih Evlilik
2 – Fasit Evlilik
3 – Batıl Evlilik
Hanefi Mezhebine göre fasıl ile batıl evlilik arasında fark vardır, diğer Mezheplerde fasıl ile batıl arasında fark yoktur.
Bu nikah akdi oluştuktan sonra kadın erkek ilişkisi karı koca ilişkisine dönüşür,Ve bu evlilikten kadına ve erkek karşılıklı miras hakkı, nafaka, gibi evliliğin bütün sonuçlarını doğurur.
Sahih Evlilik Nedir?
Eşler arasında evlilik akdi oluştuktan sonra o evlilik akdi bağlayıcıdır.
Aklı dengesi yerinde olan ve gelişimini tamamlamış, olgunlaşmış, yetişmiş, haklarını kendisi kullanabilen ve yasanın belirttiği yaşa gelmiş olan bir Müslüman erkek ve bir Müslüman kadın, aralarında her hangi bir engel bulunmuyorsa 2 şahit huzurunda yaptıkları dini evlenme akdi geçerli olur.
Dini Sahih evliliğin sonuçları:
Dinimize göre, İslam dini şartları içinde eşler birbiriyle cinsel yönden faydalana bilirler.
Allah-u Teala Kur-anı Kerimde şöyle buyurur El-Bakara 2/221, 222,223,.230,232El-Bakara 2/187 En-Nisa 4/22.24,25, ve El-Mü’minun 23/5,6.Ayetlerinde açıkca belirtmiştir.
Eşler arasında cinsel birleşme İslam dininin helal gördükleri uygularlar, İslam dininin haram olanlardan kaçınmalıdırlar.
Fasit Evlilik Nedir?
İslamda Evliliğin Çeşitleri Nelerdir ? Erkek veya kadında sıhhat şartlarından birisi bulunmaksızın akd olunan nikâh veya evlenenlerden birinin olmaması, rükün veya meydana gelme. Akdolunma şartlarından birisi eksik bulunursa, nikâh geçerli olmaz.
Nikah akdi üzerine istemediğini söyleyemeyen ve bu kişi temyiz gücüne sahip olmayan yaşca küçük olanın veya akıl hastası olan birinin bizzat nikahı kıyması veya akdetmesi.
1 derecede olan yakın akrabalarla evlenme, başka bir erkeğin nikahlı karısıyla bilerek evlenme, müslüman olan bir kadının gayr-i müslim olan bir erkekle evlenmesi gibi akitler,nikahlar dinimizce batıldır.
Müslüman erkek Müslüman kadın Şahitsiz olarak kendilerini akd ederlerse evlenmeleri fasittir. Nikah akdi Süresi sınırlanmış nikâh fasittir,
Erkek ve Kadın Fasit Evliliğin Hükümleri:
Fasit evlilik yapanlar erkek veya kadın cinsel birleşmeden önce, evlilikleriyle alakalı herhangi bir sonuç doğurmaz. Erkek veya kadının böyle bir nikahla cinsel birleşmeleri doğru doğru olmaz. Erkek Kadın için mehir, nafaka ve iddet vermesi gerekmez. Kadın ve erkek akrabalık bağları olmaz. Kadın ve erkek arasında miras hakkı olmaz.
Erkek veya kadında cinsel birleşme olmuşsa, Bu birleşmeden ortaya çıkan sonuçlara göre: Bu birleşme her Erkek veya kadın günah işlemiş olur ve Allah’a isyan olarak kalır. Eşlerin evliliğe devam ettirmeleri caiz değildir. Derhal ayrılmaları gerekir.