Hz. Muhammed (s.a.v)’in Yeme İçmesi

Hz. Muhammed (s.a.v)’in Yeme İçmesi

Hz. Muhammed (s.a.v)’in Yeme İçmesi: Sevgili Peygamberimiz (s.a.v) evindeki temel yiyeceklerinin başında hurma, süt ve arpa ekmeği gelmektedir. Hz. Muhammed (s.a.v) evinde hurma ve süt sürekli bulunmazdı. Sonuç olarak Hz. Muhammed (s.a.v)’in evinde bir veya iki ay gibi uzun bir süre ekmek pişirmek, ve yemek yapmak için ateş yanmadığı olmuş, bu sırada aile fertleri genellikle hurma ve su içerek  idare etmişlerdir. Yine Hz. Aişe (r.a)’den nakledildiğine göre Hz. Muhammed (s.a.v)’in ailesinin iki gün arka arkaya arpa ekmeği yemedikleri, veya üç gün arka arkaya buğday ekmeğiyle karnını doyurmadığı anlatılmıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in Yeme İçmesi: Hz. Muhammed (s.a.v) kendisine sadaka veya yardım olarak karşılıksız verilen şeyleri  almaz, yemezdi-içmezdi, Hz. Muhammed (s.a.v) ancak kendisine hediye olarak verilen şeyleri kabul ederdi, ona bir şeyin karşılığı olarak yapılan hediyeleri alır ve verir yemektede gösterişlerden  uzak dururdu.

Hz. Muhammed (s.a.v)'in Yeme İçmesiHz. Muhammed (s.a.v) açlıktan dolayı karınlarına yani midesine taş bağlarlardı. Hendek savaşında hendek kazılmasına yardım ederken hedeğin içindeki taşı kırmak için karnına bağladığı taşı çıkarıp yere birakır.

Allah-u Teala, Hz. Muhammed (s.a.v) yeryüzü hazinelerinin anahtarlarını  vermiş ancak Hz. Muhammed (s.a.v) Ahiret yurdunu yani  töteki dünyaya tercih etmiştir.

Hz. Muhammed (s.a.v) Çörek ekmeğini sirke ile yerlerdi ve şöyle söylerlerdi: “Sirke ne güzel katıktır.”

Hz. Muhammed (s.a.v) , tavuk ve toy kuşunun  etini yerlerdi. açlıktan dolayı karınlarına taş bağlarlardı.

Yine birgün, Hz. Fatıma(r.a) pişirdiği ekmeğin bir parçasını Hz. Muhammed (s.a.v)’e getirmişti.

 

Bu nedir?

Hz. Muhammed (s.a.v):  ” – Bu nedir? ” diye sorduğunda,

kızı Fatıma(r.a), – Pişirdiğim çörek ekmeğidir, siz babama  getirmeden benim canımda çekmedi baba dedi.

Bunun üzerine Hz. peygamberimiz “- Üç günden bu yana bu gün babanın ağzına giren ilk lokma bu olacak.” dedi.

Hz. Muhammed (s.a.v)’in çekilen açlığın ardından elde edilen nimetleri büyük bir değer ve önem verilen birinden gelen iyilikleri lütuf olarak değerlendirmesidir.

  Hz. Muhammed (s.a.v) bunlardan mutlaka Ahirete sorguya çekileceklerini belirtmiştir, . Bu durumda az ya da çok yiyecek içeceklere sahip bulunan Müslümanlar için mühim bir mesaj niteliğindedir.