Peygamberimizin Hendek Savaşına Hazırlanması
Peygamberimizin Hendek Savaşına Hazırlanması
(Hicret’in 5. senesi 29 Şevval / Miladi Ocak 627)
Uhud Savaşından iki sene sonra Peygamberimizin Hendek Savaşına Hazırlanması, İslamiyetin gelişmesi için önündeki engelleri büyük ölçüde ortadan kaldırmak ve yok etmesi için, ve İslam dini için büyük rol oynamış önemli savaşlardan biridir.
Müşriklerin saldırısını kolayca önlemek amacıyla Hz.Muhammed (s.a.v) emriyle Medine çevresinde hendekler kazılması sebebiyle bu savaşın adının alan Hendek Savaşı bu savaşın bir diğer adı da “Ahzab”tır.
Bu Ahzab adını, Kureyşli müşriklerle birlikte Yahudiler, Gatafanlar ve birçok Arap kabilelerinin Me¬dinelilerle Müslümanlarla savaşmak için bir araya gelmiş oldukları nedeniyle almıştır.
Medineden Sürülen Yahudi Kabilesi
Peygamber Efendimz, Yahudi kabilelerinden biri olan Beni Nadir’i Medine’den sürmüştü. Beni Nadir kabileside kuzeye giderek Hayber, Şam ve Vadi’l-Kurâ gibi önemli yerlere yerleşmişlerdi.
Yahudi kabilesi Beni Nadir’i, Medine’den uzaklaştırılmış olmalarının acısını, gittikleri ve kaldıkları yerlerde Peygamberimiz ve İslam dini aleyhinde olumsuz propaganda yapıp, ve Müşrikleri kışkırtarak, Müslümanlar aleyhinde konuşmalar toplantılar yapmak suretiyle ayaklandırmaya çalışıyorlardı.
Beni Nadir Yahudilerinin Müslümanlar aleyhinde konuşmalar toplantılar yapmak suretiyle ayaklandırmakla ve öncülük etmeleriyle meydana gelmesine neden oldukları olaylardan biri de, Hendek Muharebesi’dir.
“Medine üzerine topluca yürüyüp, Hz. Resulullah ve Müslümanların vücudunu ortadan kaldırmak” düşüncesini, bu Yahudilerden kaynaklandı.
Aslında, Kureyş müşrikleri de böyle bir şeyi her zaman düşünüyor ve böyle bir girişime her zaman hazır bulunuyorlardı. Çünkü, onlar, Uhud Savaşı’ndan üstün çıkmalarına rağmen, İslam dininin ileri gelişmesini durduramadıklarından, ve Müslümanların gittikçe çoğalmasına mani olamadıklarının ve Peygamber Efendimizin söz geçirme alanı genişlemesine engel olamadıkları ve çok iyi biliyorlardı.Ticaret kervanlarının geçiş yolları kapanmıştı.
Müslümanların gelişmesi müşriklerin ekonomisini zorluyor
Ekonomik yönden kendilerini yok olmakla karşı karşıya getirecek bu duruma seyirci kalmak istemiyorlardı. Rahat hareket edebilmeleri için de, Medine’deki İslam devletinin alanının genişlemesini istemiyorlardı.
“Medineye bu kabileler ve Mekkeliler birlikte hucum edip, Hz. Peygamberimiz’ın liderliğini yaptığı İslam devletini yerinde yok etme” önerisi, daha evvel belirttiğimiz gibi, Beni Nadir Yahudilerinin liderlerinden geldi.
Müşriklerin lideri Ebu Süfyan, “Siz bu işte samimi misiniz?” diye sordu.
Dessas Yahudiler, “Evet!” dediler. “Biz, Müslümanlarla çarpışma hususunda sizinle anlaşalım diye geldik.”
Ebu Süfyan bu durumdan memnun kaldı:
Sonra da samimiyetlerini ölçmek ve bakmak için şu öneride bulundu
“Güzel ama ” dedi. “Siz bizim ilahlarımız olan putlarımıza tapmadıkça, size nasıl güveneceğiz!”
Kötü ve uğursuz amaçları uğruna her türlü kötülüğü yapan ve işleyen bu Yahudi heyeti, derhal putlar önünde secdeye vardılar.
Böylece hep birlikte Mekkelilerle birlikte hucum edip, Hz. Peygamberimiz’ın liderliğini yaptığı İslam devletini yerinde yok etmekti, birleşip anlaştılar.