Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in Yaratılış Evreleri

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in Yaratılış Evreleri

Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in Yaratılış Evreleri böyle bildirilmiştir

1. TOPRAK SAFHASI NIN EVRESİ

Alllah (CC) ilk İnsanı topraktan yarattığı için İnsan onun için toprağın farklı hususiyetlerini ve özelliklerini bünyesinde taşımaktadır. Toprak’ın özelliklerin killi, kumlu oluşu ve toprak’ın sert, yumuşak olduğu gibi onun için insanlar da tabiat itibariyle farklılıklar olmaktadır. Toprak üzerinde gezilir ve çiğnenir, her şey toprak’ın üzerinde rahatlıkla yapılır ve işlenebilir.

Toprak ise buna karşı hiçbir Tepki vermez reaksiyon ve “Hassasiyeti e bulunmaz. İşte bu nedenle insandaki sabır ve insandaki tevazu ve insandaki alçak gönüllülük gibi vasıfları ve vasıfları ve nitelikleri buradan gelmektedir. Bunun karşılığı olarak yapılan, toprağın hareketsizliğinden devinimsizlik, tembellik, çalışmadan oturma, gevşeklik, uyuşukluk. ve tembellik gibi vasıflar da insanda ortaya çıkmaktadır. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem’in Yaratılış Evreleri.

2. ÇAMUR SAFHASI NIN EVRESİ

Çamur safhasında su ile çevrimi, bir işleyişi tamamlamak üzere işlemeye başlamak için devreye girmektedir. Su, öncelikle olarak bir temizleyicidir ve su temizliği temsil eder. Bu açıdan ve anlayış biçimi gibi su insandaki iffet yani ahlak kurallarına bağlılığı, namusu ve maddi-manevi yani Maddi olan ilişki bedeni temizlik olarak adlandırılır. Manevi ilişki ise ruhi olarak temizlik duygularını temsil etmektedir.

3. YAPIŞKAN ÇAMUR SAFHASI NIN EVRESi

Çamurun yapışık olması, yapışmak ve kopmamak insanın sadakat ve sağlam, güçlü ve içten bağlılık. duygusunu gösterir. İnsanın inat etmesi ve aykırı davranma, karşı düşünce öne sürme, terslik, insan müdafaa ettiği fikirlerinde ısrar etmesi ve çok üstelemesi, çok istemesi veya dayatması da bu safhanın bir neticesidir.

 

 

4. HAVADA KURUMUŞ ÇAMUR SAFHASI NIN EVRESİ

Ayette zikredilen “salsal: balçık veya havada kurumuş çamur” safhasında “hava” unsuru yani Bir insanı meydana getiren safhalardan ve bir bütünü oluşturan kısımlardan biride Hava devreye girmektedir. Hava, insanın oluşumunda çamuruna hareketliliğini getirmiştir. İnsanın tabiatında olan istikrarsızlıklar, döneklikler, ahde vefasızlıkları ve yıkıcılık vasıfları bu safha evresinin bir neticesidir.

 

5. ŞEKİLLENMİŞ BALÇIK SAFHASI NIN EVRESİ

“Hame-i mesnun: şekillenmiş balçık” safhası insanın görünüşü ve şekil alması, terbiye ve tezkiye veya arıtlama ve edilebilme hususiyetine ve özelliklerine işaret etmektedir. İnsanın bu niteliklerini iyiye de kötüye de kullanılma imkanı vardır. Önemli olan insana, doğru bir istikamet ve doğru yön verebilmektir.

6. ATEŞTE PİŞMİŞ ÇAMUR SAFHASI NIN EVRESİ

Bu ateş safha evresinde ateş unsuru devreye girmektedir. İnsanın kibirli oluşu, İnsanın gururlu oluşu, İnsanın kıskanç olması, ve insanın Allah’ın emirlerine karşı gelmesi gibi ve İnsanın aldatıcı olma vasıfları ve özellikleri ateşten meydana gelmektedir.