Ramazanda Kimler Oruç Tutmayabilir?

Ramazanda Kimler Oruç Tutmayabilir?

Ramazanda Kimler Oruç Tutmayabilir? Ramazan ayında hiç bir geçerli özrü yokken orucu tutmamak, veya ramazan ayında başladığı orucu bilerek bozmak günahtır.  Ramazan ayında bu tutmadiğı veya bilerek bozduğu oruçların yerine kaza ve (başladığı Ramazan ayındaki  orucunu bilerek ve kasden bozmuşsa) keffaret orucu olarak 60 gün  olarak oruç tutma cezası vardır.

Bazı durumlarda ise, Ramazan  ayında oruç tutmamak veya başlanmış olan orucu bozmak şer’an caiz hale gelir.

Oruç  tutmama halleri veya orucu bozma halleri  şunlardır:

Aşırı Yaşlı Ve Düşkün İhtiyarlar:

Aşırı yaşlı ve düşkün iihtiyar kimselerin de oruç tutması caiz değildir. Böyle aşırı yaşlı ve düşkün iihtiyar kimselerin oruç tutamasalalar ve kaza da edemeyeceklerinden tutamadıkları gün kadar fidye verirler.

Hastalık:

Oruç tutarken  aniden hastalığının şiddetlenmesinden veya hastalanması, hasta olduğu için hastalığının çok daha  artması ve daha uzun süre hastalığının sürmesinden korkan birinin oruçunu tutmaması veya başladığı orucu bozması caiz olur. iyileşdikten sonra orucunu kaza  ederek tutar,

İkrah (Tehdit Ve Zorlama):

Ramazan ayında orucunu bozması için, orucunu bozmadığı takdirde dövülmesi durumunda veya orucunu bozmadığı için yaralanmakla tehdit ediliyorsa  veya öldürülmekle tehdit ediliyorsa bu durumda olan kişi oruç tutmayabilir.

Yolculuk:

Ramazanda ayında zorunlu olarak yolculuğa çıkanların Ramazan ayında oruç tutmayıp sonradan tutmaları caizdir. Ancak ramazan ayında  yolculuk yaparken o yolculuğun meşakkate değilse, ve kişinin bu yolculukta bedeni bir halsizlik ve rahatsızlık durumu  yoksa , böyle durumda oruç tutması, oruç tutmamaktan daha efdal ve hayırlı yani oruç tutması uygun  görülmüştür.

Kadınların Hamilelik Ve Çocuk Emzirme Dönemi:

Ramazanda ayında oruç tutması halinde hamile olan kadının, kendine veya  çocuğuna bir zarar geleceğinden korkan hamile veya çocuk emziren kadın, Ramazanda ayında oruç tutmayıp sonradan kaza orucunu tutar. Eğer kadın Emzirdiği çocuk başkasının  çocuğu olsa bile bu hükmü değiştirmez.

Kadınların Adetli (regl) Dönemi

Bu durumda olan kadınların oruç tutmaları haramdır.

Şiddetli Açlık Çeken Ve Susuzluk Çeken Kişiler:

Ramazanda ayında  aşırı açlık yiyecek olmayışından ve susuzluktan dolayı oruç tutması halinde helak ve perişan olacağından, veya aklı dengesinin bozulacağından, aclıktan bayılma ve şurununun bozulacağından korkan kişi orucunu bozabilir.